Abstrakt Úspešná aplikácia produktov tepelného spracovania magnezitu v chemickej výrobe čistého oxidu horečnatého alebo v netradičných oblastiach - od hnojív a kŕmnych zmesí až po úpravu vody - si vyžaduje informácie o vzťahu medzi ich vlastnosťami a reaktivitou. Kľúčovú úlohu hrá lúhovanie horčíka, pretože je základom chemických výrob čistých horečnatých zlúčenín aj laboratórnych metód, ktoré sa používajú pre testovanie reaktivity magnezitových produktov pre netradičné aplikácie (MPNA). Kinetike lúhovania MPNA nebola doposiaľ venovaná primeraná pozornosť napriek tomu, že makrokinetika procesu je výsledkom interakcií kinetiky chemických reakcií a transportných dejov, čo významne ovplyvňuje spoľahlivosť prenosu výsledkov z laboratórnych do prevádzkových podmienok. V tejto práci sú uvedené výsledky štúdia kinetiky dvoch modelových reakčných systémov: magnezitový kalcinát-chlorid amónny-voda a magnezitový slinok-chlorovodík-voda. Na základe nameraných kinetických údajov boli pre obidva systémy navrhnuté matematické modely lúhovania, ktoré môžu byť použité pri štúdiu mechanizmu a optimalizácii procesu a/alebo ako súčasť simulačného modelu pri návrhu reaktora.