Abstrakt Študovali sme vplyv teploty, koncentrácie HCl a zloženia tuhej fázy na rýchlosť rozpúšťania horčíka pri lúhovaní "kremičitého" a "vápenatého" typu magnezitového slinku (magnézie) kyselinou chlorovodíkovou. Analýza nameraných kinetických údajov pomocou jednoduchého matematického modelu ukázala, že riadiacim čiastkovým procesom je chemická reakcia, tj. rozpúšťanie horčíka prebieha v kinetickej oblasti. Zistené hodnoty zdanlivej aktivačnej energie (63,0 kJ.mol-1, resp. 60,9 kJ.mol-1) sú prakticky nezávislé od zloženia magnézie. V oblasti uvažovaných reakčných podmienok je poriadok študovanej chemickej reakcie voči H+ iónom záporný. Pre magnéziu ako významnú surovinu pre chemickú výrobu MgO - bez ohľadu na jej mineralogické zloženie - je teda z kinetického hľadiska najvýhodnejšie použiť na lúhovanie približne 1M HCl.