Abstrakt V práci bola charakterizovaná morfológia práškových častíc analýzou vplyvu rôznych tvarových faktorov mletých WC-Co práškových častíc pripravených viacnásobnou dezintegráciou. Veľmi dôležitým parametrom práškov vyrobených mechanickým mletím je ich hranatosť, ktorá môže byť charakterizovaná viacerými tvarovými faktormi. V tejto práci boli použité "hrotový faktor" SPQ a tvarové faktory (guľatosť RN, koeficient guľatosti RNF, parameter nepravidelnosti IP, predĺženie EL, disperzia DP). Na základe vyhodnotenia WC-Co práškov boli vyvodené následovné závery: parameter nepravidelnosti a SPQ parameter adekvátne charakterizujú morfológiu častíc a preto môžu byť použité pre charakterizáciu práškov pripravených mechanickým drvením. S rastom hranatosti regulárnych tvarov (z kruhového na trojhranný) hodnoty parametrov IP a SPQ stúpajú v rozmedzí 1.0-2.0 resp. 0-0.866. faktor SPQ je v porovnaní s parametrom nepravidelnosť citlivejší na hranatosť. Pre drvené prášky hodnota SPQ je v rozmedzí 0.652-0.258 zatiaľ čo priemerná hodnota parametra nepravidelnosti je v intervale 1.89-1.76. Z uvedeného vyplýva, že najoptimálnejšou charakteristikou pre hodnotenie morfológie práškov je "hrotový faktor" SPQ.