Abstrakt Pri energetických a materiálových interakciách medzi mlecími nástrojmi a časticami mletej látky dochádza na jednej strane k opotrebeniu mlecích telies a na druhej strane k znečisteniu mletej látky. Pri príprave špičkových materiálov vysokej čistoty stojíme často pred rozhodnutím, či zabrániť, resp. minimalizovať znečistenie prášku primletými nečistotami vhodnými podmienkami, či postupom mletia alebo kontaminované prášky rafinovať. V práci sú prezentované dva spôsoby zníženia obsahu nečistôt u kremíka: Krátkodobé dezagregačné premletie vzorky dlhodobo mletej za sucha v adsorpčne aktívnom prostredí, ktoré je výhodnejšie z hľadiska kvality prášku ako aj životnosti mlecích nástrojov. Rafinácia produktov mletia vhodnými chemickými činidlami. Ich výber závisí od kvality použitých mlecích telies. Kým odstránenie znečistenia oceľovými telesami je jednoduché a umožňuje prípravu prášku vysokej čistoty, odstránenie znečistenia volfrámkarbidovými telesami je prakticky nemožné. Pri zvážení týchto argumentov je možné v každom prípade vzhľadom k znečisteniu a jeho možnej eliminácii odporučiť len mlyny s mlecími komorami a telesami na báze nízkolegovaných ocelí.