Abstrakt V tomto príspevku chceme poukázať na vzťah medzi veľkosťou plastickej deformácie a koróznou odolnosťou tenkých obalových plechov. Príčiny korózie obalov z týchto plechov a ich porušenie pri dlhodobom skladovaní. V súčasnosti už prevážnu časť vyrábaných obalov tvoria tzv. dvojdielne kovové obaly vyrobené ťahaním kalíška a viečka konzervy, ktoré sú navzájom spájané lemovaním. Technológia ťahania pri výrobe kalíškov kladie značné nároky na plastické vlastností tenkých obalových plechov. Pri ťahaní dochádza k značným plastickým deformáciám základného oceľového materiálu, ale aj povrchovej pocínovanej vrstvy. Znižujú sa hrúbky obalových plechov pri dodržaní požadovanej ťažnosti. Rastú požiadavky na vnútornú a povrchovú čistotu pásov, na ich úzke rozmerové tolerancie a ideálnu rovinnosť. Sprísňujú sa požiadavky na mikrogeometriu povrchu. Experimenty zamerané na skúmanie príčin praskania mäsových konzerv jednoznačne preukázali, že sa jedna o korózne mechanické porušenie materiálov. Príčinou korózie je zvýšená agresivita mäsovej náplne a znížená ochranná schopnosť cínového povlaku v miestach väčších plastických deformácií s prevládajúcim ťahovým napätím. Odstrániť druhu z týchto príčin je možné zlepšením technologických podmienok pri zatváraní mäsových konzerv (zmenšením ťahových napätí v mieste polomeru viečka) a zväčšením odolnosti ochranných vrstiev. Tenké pocínované obalové plechy sú v súčasnosti chránené z vnútornej strany plastovou vrstvou, ktorá zabraňuje korózii v kritických miestach konzervy.