Abstrakt V tomto článku sa študujú niektoré charakteristiky kyslého oxidačného lúhovania chalkopyritového koncentrátu v mikrovlnnom poli. Ako lúhovacie činidlá sa použili roztoky Fe2(SO4)3 v zriedenej kyseline sírovej a FeCl3 v zriedenej kyseline chlorovodíkovej. Ďalším študovaným parametrom bola zrnitosť koncentrátu. Charakteristickým prejavom mikrovlnného poľa s ožarovanou látkou je termický efekt, ktorý je možné využiť aj pri lúhovaní. K výhodám tohoto spôsobu patrí to, že k lúhovaniu dochádza pri vysokej teplote za normálnych podmienok, krátkej dobe lúhovania a intenzívnemu miešaniu bez použitia mechanických nástrojov Potvrdilo sa, že sa chalkopyrit lúhuje pomocou chloridu železitého rýchlejšie než za prítomnosti sulfátu železitého. Dosiahnuté výťažnosti medi do roztoku boli približne 3 krát vyššie pri použití chloridu železitého. Najvyššia výťažnosť sa dosiahla pri použití zrnitosti –80+60 ?m rovná približne 33 % za 120 min. Táto zrnitosť je blízka flotačnej, reálne používanej v praxi. Lúhovanie za pomoci mikrovlnnej energie by mohlo predstavovať významný posun v aplikácii hydrometalurgických procesov získavania neželezných kovov.