Abstrakt Technológia ťahania rúr bez tŕňa je spravidla využívaná v koncových ťahoch technologického postupu výroby rúr. Obyčajne je to z toho dôvodu, že vnútorný priemer rúry je malý a použitie tŕňa je problematické, alebo nemožné. Pri použití tejto technológie je potrebné však vedieť ako sa zmení hrúbka steny rúry po ťahaní. Na túto otázku sa pokúša dať odpoveď tento príspevok. V ňom je uvedený prehľad známych vzťahov pre výpočet hrúbky steny rúr, ktoré vychádzajú z empirických alebo poloempirických poznatkov. Uvedený matematický model ťahania rúr bez tŕňa vychádza z teórie tvárnenia kovov a je vo forme dvoch diferenciálnych rovníc. Vizualizácia oboch rovníc je realizovaná vo forme grafov, ktoré poukazujú na vplyvy jednotlivých technologických parametrov na zmenu hrúbky steny rúr pri ťahaní bez tŕňa. Najvýznamnejší vplyv na zmenu hrúbky steny má hrubostennosť rúr, to je pomer hrúbky steny rúry k jej polomeru t0/r0. Uskutočnená analýza funkčných závislostí na základe definujúcich diferenciálnych rovníc, potvrdila zákonitosti zmeny hrúbky steny rúr, ktoré sú v úplnej zhode s technologickou praxou výroby rúr ťahaných bez tŕňa. Rozhodujúci vplyv na zmenu hrúbky steny ťahaných rúr má jej východisková hrubostennosť. Obecne platí, že so zvyšovaním východiskového pomeru t0/r0 sa znižuje narastanie hrúbky steny rúr a za určitých podmienok ťahania môže hrúbka steny aj začať klesať. Je tiež zdokumentovaný vplyv uhla prievlaku na zmenu hrúbky steny rúr. Podobne, ako pri hrubostennosti ťahaných rúr, aj uhol prievlaku ovplyvňuje zmenu hrúbky steny rúry. Vo všeobecnosti platí, že s narastajúcim uhlom prievlaku sa rast hrúbky steny zvyšuje a môže prejsť z oblasti stenčovania steny do oblasti hrubnutia steny. Koeficient trenia medzi ťahanou rúrou a prievlakom naopak nepatrne podporuje klesanie hrúbky steny. Pri ťahaní rúr bez tŕňa zmenu hrúbky steny rúry najvýznamnejšie ovplyvňuje stupeň deformácie. Uskutočnená analýza ukazuje, že za určitých podmienok stupeň deformácie môže podporovať tak hrubnutie steny, ako aj jej zoslabovanie.