Abstrakt Cieľom príspevku je stanoviť vplyv kvality výrobku na spôsobilosť procesu merania tvrdosti na báze analýzy systému, v ktorom sa meranie realizuje. Kvalita výrobku bola simulovaná rôznym spracovaním superduralu (STN 42 4203). Vzorky boli v odlievanom stave (dve rýchlosti ochladzovania odliatkov (4,5°C.s-1 a 20°C.s-1), tepelne spracované (rýchlosť ochladzovania odliatku 4,5°C.s-1, rozpúšťacie žíhanie 6 hodín pri teplote 500°C ± 5°C s kalením do vody a prirodzeným stárnutím 0, 48 a 96 hodín pri teplote 20°C) a termomechanicky spracované (rýchlosť ochladzovania odliatku 20°C.s-1, rozpúšťacie žíhanie 6 hodín pri 490°C ± 5°C s kalením do vody, lisovaním so stupňom deformácie % a prirodzeným stárnutím 96 hodín pri teplote 20°C). Mikroštruktúra bola vyhodnocovaná podľa STN 42 0491 a STN 42 0462. Na meranie tvrdosti bola použitá Brinellova metóda (HBS5/250/30) podľa ISO 6506 (STN 42 0371). Ako merací prostriedok bol použitý tvrdomer HPO 250, spĺňajúci požiadavky STN EN ISO 6506 - 2 (42 0371) a vyhlášky MPO ČR č. 68/2004 Sb. Použitá analýza systému merania (MSA) je experimentálna a matematická metóda na určenie spôsobilosti systému, v ktorom sa realizuje proces. Postupovalo sa metódou analýzy priemeru a rozpätia. Pre každý stav superduralu sa meranie realizovalo na 10 vzorkách. Meranie sa na každej vzorke opakovalo 3 krát.Tvrdosť merali dvaja operátori. Hodnota indexu %GRR, kvantifikujúceho spôsobilosť presahuje vo všetkých prípadoch hraničnú hodnotu 30 % (95,69 % pri odlievanom stave, rýchlosť ochladzovania odliatku 4,5°C.s-1, 66,14 % pri odlievanom stave, rýchlosť ochladzovania odliatku 20°C, s-1, 85,33 % pri kalenom stave, 90,44 % po prirodzenom stárnutí 48 hodín, 93,56 % po prirodzenom stárnutí 96 hodín a 93,03 % po termomechanickom spracovaní). Použitý systém merania a v ňom realizovaný proces sú nespôsobilé. Nehomogenita odliatkov pri nízkej rýchlosti ochladzovania, čiastočné natavenie hraníc zŕn pri rozpúšťacom žíhaní ako aj vznik necelistvostí pri termomechanickom spracovaní sú príčiny nízkej spôsobilosti procesu.