Abstrakt Príspevok sa zaoberá tepelnou úpravou materiálu určeného pre výrobu strižných nástrojov progresívnou elektroerozívnou metódou obrábania. Hlavným cieľom príspevku je detailne popísať postup tepelného spracovania oceľových blokov z nástrojovej ocele EN ISO 9676 X210Cr12 (STN 19 436) vrátane procesov prebiehajúcich vo vnútri základného materiálu. Z dôvodu priaznivých mechanických vlastností patrí nástrojová oceľ EN ISO 9676 X210Cr12 (STN 19 436) medzi najčastejšie materiály, používané pri výrobe strižných nástrojov. Ide o chrómovú oceľ s vysokou odolnosťou proti opotrebeniu oterom a zároveň odolávajúcu rozmerovým zmenám aj pri zvýšených teplotách. Keďže daný materiál má vysokú pevnosť, možno očakávať aj zvýšené nároky na rezné podmienky. Efektívnou a zároveň v praxi najviac používanou metódou pre výrobu týchto nástrojov sa preto javí elektroerozívne obrábanie, ktoré zaručuje vysokú kvalitu a presnosť obrábania. ?1,2? V niektorých prípadoch je prakticky jedinou metódou, ktorou možno vyrobiť komplikované vnútorné tvary strižných nástrojov a dodržať vysokú presnosť kontúry rezu. Zároveň táto metóda nekladie žiadne obmedzenia z hľadiska pevnosti materiálov, pretože k úberu materiálu dochádza elektrickým výbojom nie mechanickým pôsobením rezného nástroja, ako je to u konvenčných spôsobov obrábania. Aby mohli byť splnené všetky kvalitatívne požiadavky, ktoré sú kladené na strižné nástroje, je nevyhnutné pred samotným rezným procesom vykonať tepelnú úpravu polotovaru. Nevhodné, respektíve nekvalitné tepelné spracovanie má výrazný dopad nielen na výslednú kvalitu a presnosť strižného nástroja, ale predovšetkým na jeho životnosť. Navrhnutý postup bol realizovaný na experimentálnom oceľovom bloku v konkrétnych podmienkach firmy, ktorá sa zaoberá výrobou strižných nástrojov. Výsledky experimentu boli verifikované z hľadiska dosiahnutej výslednej kvality tvrdosti základného materiálu po martenzitickom kalení a dvojfázovom popúšťaní vo vákuovej peci metódou Rockwell. Príspevok tiež uvádza možné príčiny vzniku nedostatkov kvality polotovaru vrátane vzniku porúch tepelného spracovania a odporúčaní, ktoré majú zamedziť vznik nepodarkov.